donderdag 22 maart 2012

christien meindertsma

Afgelopen zondag heb ik de expositie solo van Christien Meindertsma in het textielmuseum in Tilburg bezocht. Dit museum is sowieso de moeite waard door haar permanente tentoonstellingen, maar ik ging vooral voor Christien. Ik bewonder haar zeer door haar onderzoekende en oorspronkelijke manier van ontwerpen. Wat kun je van de wol van 1 schaap maken? Welke producten worden van 1 varken gemaakt of wat levert 1 kavel vlas precies op? Een beeldimpressie van mijn bezoek:one sheep sweater 2011: 25 merinoschapen werden voor en na scheren op de foto gezet. Hierna is van de wol van elk schaap 1 trui gebreid. Ieder schaap heeft een oormerk met een eigen nummer, wat ook weer terug te vinden is op de trui.


PIG 05049: Christien ontving voor dit boek in 2008 een Dutch Design Award en een jaar later een Index Award. Het boek is een minutieurs verslag van de ontleding van een varken, van geboorte tot slachthuis.
checked baggage: Na 9/11 kocht Christien een container vol in beslag genomen voorwerpen van de veiligheidsdienst op Schiphol Airport. Alle 3264 voorwerpen werden op soort gesorteerd, gefotografeerd en van labels voorzien. Dit conceptuele werk stelt haarfijn aan de kaak waarom een onschuldig, gebloemd kinderbestekje of een sigarettenaansteker als verdacht wordt aangemerkt. Maar ook stelt het de vraag of we ons werkelijk veiliger voelen bij deze security checks.


prairie plants: the Nature Conservancy, een natuurbeschermingsorganisatie uit de V.S., nodigde Christien uit. Ze verzamelde zo'n 50 soorten prairiegras en verwerkte ze tot pulp. Hieruit ontstonden prachtige vellen papier, met de naam van het gras eruit gelaserd.


Nog wat beelden van de permanente exposities van het museum. Erg verhelderend om het productieproces te kunnen volgen, en het textiellab is goed om  verschillende bijzondere mogelijkheden van textielbindingen, bijzondere garens e.d. nader te bekijken.Het werk van Christien Meindertsma is nog t/m 3 juni in het textielmuseum te zien.

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...